úterý 3. července 2012

Megan Creweová : Tak padne náš svět

Autorka: Megan Creweová
Originál: The way we fall
Série:  Fallen World, (1.díl)
Přeložila: Barbora Čermáková
České vydání: 312 stran, paperback
Nakladatelství: Egmont, 2012

Anotace:
Začíná to jako svědění, kterého se nemůžete zbavit. Pak přijde horečka a šimrání v krku. Pár dní nato budete vykládat svá tajemství na potkání neznámým lidem, jako by to byli vaši staří přátelé. Za další tři dny vás postihnou paranoidní halucinace. A pak budete mrtví. Šestnáctiletá Kaelyn žije na ostrově nedaleko pobřeží. Když její nejlepší kamarád odjíždí studovat na pevninu, vůbec ji nenapadne, že ho možná už nikdy neuvidí. Ale pak její malou ostrovní komunitu postihne podivná virová epidemie. Počet mrtvých narůstá a vláda dá ostrov do karantény: nikdo nesmí z ostrova odjet, ani se na něj vrátit. Ti, kteří jsou dosud zdraví, musejí bojovat o tenčící se zásoby potravin, aby neztratili naději na přežití. Zatímco svět, který Kaelyn znala, se kolem ní hroutí, ona nachází nečekané spojence, přátelství i novou lásku. A když ji virus začne okrádat o přátele a rodinu, ze všech sil se snaží udržet si víru, že musí existovat způsob, jak zachránit lidi, kteří jí jsou nejdražší.



Moje recenze:

Stručný děj

Kaelyn žije na ostrově skoro celý svůj život. Jednou sice odjeli na pár let do Toronta, ale stejně se na ostrov vrátili. Příběh začíná, když Kaelynin nejlepší přítel Leo odjel studovat na pevninu, a Kaelyn zůstává na ostrově se svou rodinou a dvěma kamarádkami, z čehož jedna ji asi nemůže ani vystát, a ta druhá mluví jen o sobě a různých příhodách její bohaté rodiny. Ale jednoho dne je poklid ostrova narušen nějakým virem. Virus se šíří, počet mrtvých narůstá, a vláda uzavře ostrov do karantény-nikdo nesmí ven ani dovnitř. Celý tým specialistů, vědců, doktorů se snaží přijít na to, co je tento virus zač, ale hlavně jak se dá léčit. Mezi těmito lidmi je i otec Kaelyn. Zásoby jídla i léků se tenčí, a lidé z pevniny se o ostrov moc nestarají. Když začnou umírat lidi, které Kaelyn miluje, dojde jí, že musí něco udělat. A tak se šestnáctiletá dívka snaží přijít na to, jak tento virus zastavit. Podaří se jí přijít na řešení a zachránit ty co přežili, a nebo se její jméno objeví na seznamu úmrtí? 

Konec světa


Konec světa si každý představí jinak. Jako asteroid, který dopadne na naši planetu a vyhladí všechen život. Jako roztáté ledovce, které spláchnou lidstvo ze světa. Jako vyčerpání všech neobnovitelných přírodních zdrojů a nebo právě jako smrtelný virus. Děj knihy je zasazen-překvapivě-na ostrov oddělen od pevniny několika kilometry vody. Knih a filmů na toto téma bylo napsáno a natočeno už celkem hodně, a tak by se měl autor, který se rozhodne něco takového sakra snažit, aby se to lišilo od všeho toho ostatního. 

 
Dopisy




Co se mi na knize líbí je, že je psaná jako by v dopisech. Ale ne v klasických dopisech. Jde spíše o něco jako dopisy. Kniha je vyprávěna z pohledu Kaelyn, která píše dopisy pro Lea. Dopisy, které nemá v plánu nikdy odeslat. Je to taková její filtrace, kterou jí poradila její psycholožka v Torontu. Tahle "dopisový forma" mi přišla jako skvělý nápad. 


Tak ta mi nesedla

Nevím proč, ale Kaelyn mi prostě nesedla. Nemám ji ráda. Možná to bylo tím její přístupem... *Spoiler* Zemřeli jí rodiče, přátelé a známí a ona prostě byla naprosto v pohodě. To bylo samé "musím se držet abych tu byla pro Meredith a bla bla bla" *Konec spoileru* Prostě tohle mi přišlo až moc...Já osobně bych se prostě zhroutila a nevím jestli by mi pomohlo říkat si jak mě sestřenice potřebuje. I když na druhou stranu Katniss za to obdivuju, jenom prostě se mi to sem nějak nehodí či co :D Ale to je můj názor :) Jde jen o to, že Kaelyn se mezi mé top hrdinky prostě nezapíše. Jenom opravdu moc doufám, že se to ve druhém dílu zlepší.


Slovo závěrem

Takže teď bych to asi měla shrnout. O knize nemůžu říct že by se mi nelíbila. Možná to bylo tím že jsem před ní četla Divergenci. Možná to bylo tím, že jsem prostě čekala víc. A nebo to prostě nebylo mnou ale knihou, ale já jsem byla do jisté míry zklamaná. Do knihy jsem šla s velkým očekáváním, ale skoro celý děj jsem se celkem i těšila na konec a věřte mi, že to nebylo tím, že bych prostě potřebovala vědět jak to dopadne. První polovinu a možná i tu druhou mi prostě chyběla akce, které by u knihy s takovým tématem mohlo být požehnaně, a vražedný gang puberťáků? Are kidding me? Prostě to nebyl můj šálek kávy, ale protože 3 hvězdičky mi připadaly málo, tak po dlouhém uvažování dávám 3,5 a budu doufat, že další díly budou lepší :)


3 komentáře:

  1. O knihe som už počula a nevyzerá ako niečo, čo by som si musela prečítať... Možno časom.

    OdpovědětVymazat
  2. Po prečítaní recenzie musím skonštatovať, že som si o knihe myslela, že bude o niečom inom. Keď som ju prvýkrát videla v kníhkupectve, hneď som začala rozmýšľať, že o čom môže byť, už som jej začínala vytvárať príbeh - a teraz som zistila, že som bola úplne vedľa :D

    OdpovědětVymazat
  3. Čtu tu knihu teď podruhé a musím říct, že podle mě je to jedna z NEJLEPŠÍCH knih, které jsem kdy četla. Knížka mě baví, když čtu stránky ubývají hrozně rychle :) mám i druhý díl a chtěla bych i třetí. Za mě můžu knížku jen doporučit :)

    OdpovědětVymazat